Újra támogatja a határmenti együttműködéseket a Kárpátok-Tisza Közalapítvány

máj 28, 2019 | Egyéb | 0 hozzászólás

KezdőlapEsemények -»  Újra támogatja a határmenti együttműködéseket a Kárpátok-Tisza  Közalapítvány

Dr. Hatvani Szabó János elnök vezetésével 2018-ban újjáalakult kuratórium elkezdete megvalósítani a már előkészített határon átnyúló projektjeit. A kuratórium megújult startégiája szerint a határokon átívelő gazdasági, társadalmi, kulturális és egyéb új keletű kapcsolatok fejlesztésére törekszik, kiemelt tekintettel az információ, az oktatás, egészségügy és a kommunikáció területeire. Ez utóbbi szellemében első projektjeként támogatta alapítványunk a határátlépési információkat gyűjtő és megosztó  BorderWatcher mobilalkalmazást, amely  most már ukrán nyelven is elérhető. Így jelentős segítséget kaphatnak az ukrán-magyar határszakaszon átlépni kívánó utasok, mert könnyen kiválaszthatják ezután, hogy mely határállomáson van a lehetőségük leggyorsabban átjutni, s az kb. mennyi időt vesz igénybe.

Ugyanilyen célból hoztuk létre alapítványunk új weblapját, amelyen lehetőséget adunk egyes szakterületeken (oktatás, egészségügy, sport, önkormányzatok, vállalkozások, stb.) tematizált fórumozásra, információmegosztásra a határmenti kapcsolatok kiépítése és fejlesztése segítése érdekében. 

 Egy egészségügyi diagnosztikai eszközöket gyártó magyar cég (77Elektronika Kft.)  szponzorálásával következő projektünk egy kárpátaljai szűrőprogram lesz, az ottani lakosok egészségügyi helyzetének javítása érdekében.

Hogy miért elsősorban Kárpátalja a fő célterületünk?  Az alapítástól eltelt 28 év alatt ugyanis óriási változások történtek e térségben. Magyarország, Szlovákia és Románia csatlakozásával az Európai Unióhoz jelentős társadalmi- gazdasági fejlődés ment végbe, ezen országok határai könnyen átléphetővé váltak, stb. Ukrajna és azon belül Kárpátalja fejlődése viszont nagyon elmaradt ezen országoktól.  Természetesen nem adtuk fel a szomszédos szlovákiai és romániai településekkel való együttműködések fejlesztésének támogatását sem, csak most először a legakutabb kárpátaljai problémák megoldásához szeretnénk a magunk lehetőségei szerint kicsit hozzájárulni.